For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.
  • Kasteel Blauwhuis Izegem
  • Kasteel Blauwhuis Izegem
  • Kasteel Blauwhuis Izegem
  • Kasteel Blauwhuis Izegem
Description
Type : Ondernemingen
Date : september 22, 2020
Location : Kasteelwijk 3, Izegem, België

Kasteel Blauwhuis,

Het Kasteel Blauwhuis is één van de imposantste gebouwen van Izegem en omstreken. Het 11,2 ha grote park is met het kasteel meegeklasseerd als stadszicht. 

De geschiedenis van het Kasteel Blauwhuis wordt voor het eerst vermeld in 1544 als Blauwhuis of Blauwpoorte. De naam verwijst naar de blauwe kleur van het leien dak. In het vierde kwart van de 17de eeuw wordt de hoeve, in opdracht van J.F. van Heurne verbouwd tot buitenplaats. In 1794 wordt het kasteel zwaar beschadigd door Franse troepen, waarna het hersteld wordt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt het kasteel ingenomen door de Duitse bezetter. In 1918 steekt de bezetter bij de aftocht het munitiedepot in brand, waardoor het zogenaamde “boomforeest” (beukenbos), aangeplant in het begin van de 19de eeuw, volledig afbrandt. Enkel de boom waaraan een Mariakapel hangt, blijft staan. Deze beuk staat nog steeds in het huidige park 11.2 ha grote park.

Tegenwoordig springt het Kasteel terug uit zijn voegen deze warme ontmoetingsplaats voor iedere generatie is een trekpleister waar geschiedenis en toekomst samenkomen op een unieke locatie die heel wat mogelijkheden biedt.

Het parkt is steeds open van zonsopgang tot zonsondergang en bied een mooie wandel gelegenheid. Er zijn 3 ingangen: de hoofdingang aan de Gentseheerweg, een toegang via de Kasteelstraat en eentje via het wandel- en fietspad tussen de brandweerkazerne en Emelgem-brug.


Meer weten, of in contact komen met het kasteel Blauwhuis?
Ad Video
Location
Post your rating

Vergelijkbare aanbiedingen
Top